|
|
|
Wysłany: 20.04.2007, 12:48:22 |
|
|
ANVA |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Witajcie kolezanki
Wydaje mi się że łączycie tu dwa różne tematy w jeden,chcecie połączyć Trytwę z Traktem Napoleońskim.Trakt to ta droga która przebiega przez Wygodę,Sromutkę,Sobki w kierunku Widawy(trasa Piotrków-Widawa)a Trytwa to to bagno po obu stronach drogi z Zelowa do Maurycowa.
Pozdrawiam ANVA
ps:jeśli coś pomyrdałem to proszę Mnie poprawić. |
|
Ostatnio zmieniony przez ANVA dnia 20.04.2007, 19:21:23, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wysłany: 20.04.2007, 13:09:51 |
|
|
kryształ |
Twardziel |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nie jestem wybitnym historykiem i nigdy za takiego nie będę się uważał, ale z tego co wiem ANVA ma dużo racji w tym co pisze, trakt leży tam gdzie napisał, do tego może dopisze, że groby żołnierzy napoleońskich są w lesie koło zbiornika "Grębociny", a trytwa..? No cóż..kiedyś jak widzicie, nie dosyc , że nie zapodawała na odległośc , to nawet popływac na niej można było Pozdrawiam |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.04.2007, 13:38:27 |
|
|
katrynka |
Stojąc leżał |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Alez oczywiscie ze sie z Wami zgadzam. Polaczylam dwa tematy, co zreszta zasygnalizowalam malym ad. takie luzne skojazenie od trytwy poprzez trakt do traktu napoleonskiego  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 10.08.2007, 14:55:05 |
|
|
Danon |
Adminidewastator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Temat coś ucichł ostatnio... a szkoda.
Dziś znalazłem małe info nt. starych zdjęć Zelowa w Dzienniku Łódzkim str. 7 (7 dni)
Cytat: |
Najpierw w książce, potem na Piotrkowskiej
Unikatowe zdjęcia archiwalne, miasteczko w latach PRL'u i współczesny Zelów można obejrzeć w rocznicowym albumie poświęconym historii Zelowa. Wydała go jedna z łódzkich oficyn, a zamieszczone w albumie fotografie pochodzą ze zbiorów zelowskiego Domu Kultury, parafii, ofiarowały je także osoby prywatne.
Większość zdjęć można będzie zobaczyć na wystawie, która zostanie zorganizowana w Łodzi. Od 21 sierpnia przez dwa tygodnie będzie je można oglądać na fotogramach przy Piotrkowskiej 102. (EMD) |
|
|
|
|
|
 |
Wysłany: 22.08.2007, 16:59:30 |
|
|
Danon |
Adminidewastator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
 |
Wysłany: 26.09.2007, 19:10:26 |
|
|
Diana |
Plastyczny |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
i co tu tak ucichło czyżby sjesta powakacyjna
jak dacie rade to powrzucajcie jeszcze trochę zdjęć (najlepiej własnych takich, do których autorzy książek nie dotarli - bo te są najciekawsze) nawet jakieś zdjęcia z wesela lub ślubu dziadków czy pradziadków jak się komuś uda
P.S muszę was troszkę zmobilizować
wrzucać wrzucać, nie ociągać się
I jeszcze jedno, choć nie chce Wam zrzędzić, pamiętajcie o podpisaniu pod każdym zdjęciem z jakiego źródła pobieracie fotki.
POZDRAWIAM |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 02.03.2008, 02:25:38 |
|
|
sly715 |
Miętki |
|

|
|
Register IP: |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Patrzac z dalekiego kraju na te zdiecia przypomnialo mi sie dzieciństwo i opowieści Babci o Zelowie.Wiecie jaka była tradycja w Zelowie,wiec gdy para młoda brała slub po weselu nad ranem wsadzali ich na wozek z sianem i jechali pod pomnik złożyć kwiaty.Wraz z nimi szli goście ,kucharki i orkiestra,a kogo spotkali na drodze czestowali kielichem wódki i zakąską.
Faktycznie w miejscu biblioteki był Bar,biblioteka na drogim końcu,a po środku rozlewnia i w bramie szyny do beczek,obok zaś Mleczarnia.
Poczta była na Sienkiewicza na przeciwko Zelmetu.
Zaś babcia mi opowiadała że w czasie wojny w miejscu Zacisza stała szubienica i niemcy wieszali tam ludzi. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 04.03.2008, 18:17:46 |
|
|
kornik |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
sly715 napisał: |
Patrzac z dalekiego kraju na te zdiecia przypomnialo mi sie dzieciństwo i opowieści Babci o Zelowie.Wiecie jaka była tradycja w Zelowie,wiec gdy para młoda brała slub po weselu nad ranem wsadzali ich na wozek z sianem i jechali pod pomnik złożyć kwiaty.Wraz z nimi szli goście ,kucharki i orkiestra,a kogo spotkali na drodze czestowali kielichem wódki i zakąską.
Faktycznie w miejscu biblioteki był Bar,biblioteka na drogim końcu,a po środku rozlewnia i w bramie szyny do beczek,obok zaś Mleczarnia.
Poczta była na Sienkiewicza na przeciwko Zelmetu.
Zaś babcia mi opowiadała że w czasie wojny w miejscu Zacisza stała szubienica i niemcy wieszali tam ludzi. |
Aż miło się czyta takie opowiadanie o Zelowie:-) |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 25.01.2011, 09:28:43 |
|
|
eujot |
Twardniejący |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Odświeżam. Może przez ten czas komuś wpadły w ręce jakieś stare zdjęcia naszego miasta. Za stare chyba można już uznać zdjęcia, które mają więcej niż 10 lat. To cała dekada i wiele się przez ten czas zmieniło.
Czy ktoś ma utrwalone elektronicznie zdjęcia, które były prezentowane na wystawie "Zelów na starej fotografii"? |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 03.01.2012, 11:52:36 |
|
|
malahen |
Miętki |
|

|
|
Register IP: |
|
|
|
 |
 |
 |
|
eujot napisał: |
Odświeżam. Może przez ten czas komuś wpadły w ręce jakieś stare zdjęcia naszego miasta. Za stare chyba można już uznać zdjęcia, które mają więcej niż 10 lat. To cała dekada i wiele się przez ten czas zmieniło.
Czy ktoś ma utrwalone elektronicznie zdjęcia, które były prezentowane na wystawie "Zelów na starej fotografii"? |
Jak wkleić fotkę? |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 03.01.2012, 20:47:57 |
|
|
eujot |
Twardniejący |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
malahen napisał: |
Jak wkleić fotkę? |
Wejdz na http://imageshack.us/ wybierz Browse i Upload. Po wysłaniu zdjęcia wklej tutaj kod, który pojawi się na stronie. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 14.01.2012, 23:37:36 |
|
|
Diana |
Plastyczny |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
eujot napisał: |
Cały zasób fotografii z wystawy w wersji elektronicznej, a nawet dużo ponadto, posiada (jeśli nic się nie zmieniło) Dom Kultury, fotografie są opisane i podpisane z czyjego archiwum pochodzą.
Pozdrawiam forumowiczów |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 30.01.2012, 20:11:16 |
|
|
malahen |
Miętki |
|