Czy wierzysz w mądrość ludową? |
Podręcznik etnologii, to moja lektura codzienna! |
|
25% |
[ 1 ] |
Coś, gdzieś, czasami przyjmuję do wiadomości. |
|
50% |
[ 2 ] |
A co to jest ? |
|
25% |
[ 1 ] |
|
Wszystkich Głosów : 4 |
|
Wysłany: 07.12.2005, 20:32:05 |
|
|
jagda |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Polska jest krajem o niezliczonej ilości wierzeń, przesądów i wróżb. Kiedy miałam zostać chrzesną udzielono mi conajmniej 100 wskazówek, co powinnam zrobić aby poprzez odpowiednie przygotowanie Bratanicy, zapewnić jej szczęście, powodzenie a nawet urodę na całe życie. Dlatego proponuje utworzyć mały niezbędnik etnologiczny. Napewno przy różnych okazjach spotykacie się, z dobrymi radami wynikającymi z dawnych wierzeń. Piszcie więc wszelkie zasłyszane mądrości.
Zacznę od Wigilii
1.Przyrządzając tradycyjengo karpia, należy zachować kilka łusek, włożone do portfela przyciągną do domu pieniądze i ustrzegą Nas przed kradzieżą. (w mojej rodzinie zmodyfikowany na znalezione w potrawie, te wcześniejsze się nie liczą )
2. 24 grudnia, lepiej nikomu nic nie pożyczać, uchroni to przed niedostatkiem w przyszłym roku.
3. Na śnieżnobiałym obrusie wigilijnym należy postawić świeczki ( i zapalić je) . Świece mają ochronić przed nieszczęściem, biel sprawi, że zagoszczą w Nas same dobre myśli i uczucia.
4. Gdy po kolacjii zgasisz świece, obserwuj dym. Jeśli kieruje się w strone okna -rodzina powiększy się; do góry - zapowiada wesele; w kierunku drzwi -choroba w rodzinie.
5. W przeddzień Wigilji trzeba zebrać suszące się pranie, w przeciwnym razie wszystkie kłopoty, które zdają się być rozwiązane, będą się ciągneły przez następny rok.
6. Upuszczenie przez mężczyznę noża w czasie kolacjii wigilijnej zwiastuje rozmonożenie tego mężczyzny. (Strzeżcie się Panowie )
Coś dla samotnych (głównie panien, ale nie udowodniono czy na kawalerów nie działa )
1. W poranek wigilijny, do wody którą się myjesz wrzuć złoty przedmiot - zapewni bogatego męża/żonę.
2. Wieczorem wynieś śmieci, ze strony z której zaszczeka pies, z tej nadejdzie przyszły/a mąż/żona.
3.Po kolacji z sianka wyciągnij 1 źdźbło (z zamkniętymi oczami) - im będzie zieleńsze, tym bliżej Ci do ślubu.
3.Przed położeniem się spać, zjedz jabłko i policz pestki. Jeśli jest ich liczba parzysta czeka Cię szczęście w miłości, więcej niż 6 - wspaniała uroczystość rodzinna.
Ps. Łuski znalazłam już kilkakrotnie - nie zostałam nigdy okradziona, co do pieniędzy różnie bywa, ale ogólnie nie narzekam Śmieci wynoszę już 4 rok z rzędu, i nawet kot jeszcze nie zamiałczał. Tegoroczne sianko, było zielone jak trawa w maju, ślub się nie zapowiada nawet na przyszły rok
Powodzenia i czekam na inne wpisy  |
|
_________________ to mówiłem ja Jarząbek...  |
|
|
|
 |
|