|
|
|
Wysłany: 26.03.2005, 09:48:12 |
|
|
bloczek |
Plastyczny |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Chciałbym złożyc najserdeczniejsze życzenia wszystkim , z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy życzę Wam zdrowych, wesołych i pogodnych świat, smacznego dyngusa i mokrego jajka, a ponadto bogatego kurczaka icon_biggrin.gif |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 26.03.2005, 15:30:14 |
|
|
zgrzewa |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
 |
Wysłany: 27.03.2005, 14:29:31 |
|
|
Danon |
Adminidewastator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Również dołączam się do życzeń.
Wesołych Świąt, rzuć troski w kąt, rzuć też wódkę, wino, piwko bo pisanki wyjdą krzywo, pijcie owszem lecz w niedzielę i dopiero po kościele.
Udanego, pogodnego i mokrego dyngusa... |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 29.03.2005, 19:21:41 |
|
|
zgrzewa |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
święta, święta i po świętach...
Jak Wam minęły? Mnie świetnie! Przyjechali do nas dziadkowie i było całkowicie trzypokoleniowo w domu; tylko wczoraj, w lany poniedziałek, po koncercie dzwonków, jak mialiśmy się lać wodą, musiałam uciec do łóżka, bo mnie głowa bolała i choć nie byłam ani razu zlana i tak byłam chora ale już dziś jest trochę lepiej. A najfajniejsze jest to, że na mojej uczelni mam wolne do niedzieli  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 30.03.2005, 08:07:32 |
|
|
Nightcrawler |
Twardniejący |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
To nie dobrze, że nie zostałaś polana. Podobno polanie wodą gwarantuje dziewczynie zamążpójście Musisz za rok nadrobić Mnie święta minęły dość spokojnie. Była rodzina no i jakoś zeszło. Kumpel zjadł 21 jajek na śniadanie wielkanocne he he Nie zdołałem go przebić Może to i dobrze bo przynajmniej później nie cierpiałem  |
|
_________________ Nie ważne jakim się jest, ważne kim się jest. |
|
|
|
 |
Wysłany: 30.03.2005, 12:33:26 |
|
|
zgrzewa |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
skoro tak, to powinnam już 20 razy wyjść za mąż , bo to był mój pierwszy suchy dyngus w życiu  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 30.03.2005, 14:32:16 |
|
|
Nightcrawler |
Twardniejący |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Aaaaaa no chyba, że tak  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 31.03.2005, 16:24:39 |
|
|
[mwl] |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
W telewizji mówili, że to taki staropolski zwyczaj oblewania się wodą. Dawniej chłopcy oblewali dziewczyny, co miało oznaczać powodzenie (czy jakoś tak, być może właśnie chodziło o zamążpójście, jak wspomniał Nightcrawler). Dziewczyny, które nie zostały oblane wodą w lany poniedziałek, same się oblewały! :D Tak więc to był błąd Zgrzewa, że się nie zmoczyłaś... :P Musisz nadrobić w przyszłym roku! :P
A co do moich świąt, minęły jak każde inne... Nic takiego niezwykłego się nie wydarzyło, co by było warte do napisania... :( |
|
|
 |
Wysłany: 31.03.2005, 16:37:03 |
|
|
zgrzewa |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
ale ja nie chcę sie zmoczyć... ja już jestem duża i nie robię w majtki ale tak serio, to dyngus dla mnie to tylko zabawa. przesądy na księżyc |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 01.04.2005, 18:37:31 |
|
|
Nightcrawler |
Twardniejący |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Masz racje Zgrzewa, nie ma co wierzyć w przesądy W życiu miałem wiele różnych takich sytuacji typu czarny kot przebiegający drogę itp. itd. i jakoś nic mi się jeszcze nie stało Fakt, że czasami coś mi nie wychodzi tak jak bym tego chciał ale to nie znaczy, że spełnia się właśnie jakaś "klątwa". Zabobony, przesądy, klątwy itp. włóżcie na półke między książki z bajkami.........  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 02.04.2005, 17:01:30 |
|
|
[mwl] |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ale ja wcale nie mówie, że w to wierzę... :) Słyszałem to tylko w telewizji. Dla mnie czarny kot jest tylko zwykłym czarnym kotem, jak wszystkie inne, który akurat chciał przejść przez droge. :P |
|
|
 |
Wysłany: 12.04.2005, 12:43:59 |
|
|
bkb |
Twardziel |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Zwyczaj nie zwyczaj ale polewanie wodą jak ja pamiętam było zawsze. Choć w te święta było zimno i nie biegałem z wiaderkiem jak zawsze ale w poprzedniech latach dotrzymywałem tej tradycji. Według mnie to dobrze że jest takie święto. Nie rozumiem tylko osób które wychodzą w ten dzień na dwór (jeśli jest ciepło) zostają oblani i mają pretensje. Wiadomo że w taki dzień jesli się nie chce zostać oblanym trzeba po prostu zostać w domu. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 12.04.2005, 12:47:18 |
|
|
Danon |
Adminidewastator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
bkb napisał: |
Nie rozumiem tylko osób które wychodzą w ten dzień na dwór (jeśli jest ciepło) zostają oblani i mają pretensje. |
Zwyczaj jest OK, choć im człowiek starszy tym rzedziej go obchodzi, ale co powiesz na taki przypadek który zdarzył się w m.in. w tym roku w Piotrkowie kiedy ktoś oblał staruszkę wychodzacą z kościoła, która po chwili zmarła......? |
|
|
|
|
 |
| |