|
|
|
Wysłany: 05.01.2011, 15:08:25 |
|
|
Ukasy |
Zelowiak |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
 |
Wysłany: 11.01.2011, 12:47:39 |
|
|
romek |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Pewnie jednak postawią ją w Żarnowcu.
Ostatnio słuchałem ciekawej dyskusji na ten temat w TOK FM.
Wynika z niej, że nie mamy w sumie alternatywy i musimy inwestować w energię jądrową, bo za kilka lat nasze elektrownie nie sprostają rosnącemu popytowi na energię. Alternatywą byłoby kupowanie energii za granicą (np z Francji, która atomem stoi) czyli finansowaniem programów atomowych za granicą...
Jest też dobra wiadomość dla tych, co martwią się o odpady atomowe. Nowoczesne siłownie potrafią nawet uzyskiwać energię z odpadów, które same produkują, oznacza to jeszcze mniej radioaktywnych śmieci... |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 14.01.2011, 13:02:38 |
|
|
Ukasy |
Zelowiak |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
romek napisał: |
Pewnie jednak postawią ją w Żarnowcu.
Ostatnio słuchałem ciekawej dyskusji na ten temat w TOK FM.
Wynika z niej, że nie mamy w sumie alternatywy i musimy inwestować w energię jądrową, bo za kilka lat nasze elektrownie nie sprostają rosnącemu popytowi na energię. Alternatywą byłoby kupowanie energii za granicą (np z Francji, która atomem stoi) czyli finansowaniem programów atomowych za granicą...
Jest też dobra wiadomość dla tych, co martwią się o odpady atomowe. Nowoczesne siłownie potrafią nawet uzyskiwać energię z odpadów, które same produkują, oznacza to jeszcze mniej radioaktywnych śmieci... |
Powinniśmy jeszcze korzystać ze energii odnawialnej np. elektrownie wodne, wiatrowe itp. To najbardziej ekologiczne źródła energii na świecie.
Te śmieci radioaktywne to najczęściej zakopują pod dnem oceanu, gdzie nikt nie ma dostępu, więc nie wiem o co się martwić.  |
|
|
|
|
 |
| |