|
|
|
Wysłany: 01.02.2011, 15:55:45 |
|
|
robson161 |
Stojąc leżał |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nie wiem czemu ale nie jestem za postawieniem pomnika, może głównie dlatego że słyszałem od starszych ludzi różne historie. Nie jestem także przekonany co do tablicy, ale na pewno to lepsze rozwiązanie. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 01.02.2011, 22:44:17 |
|
|
eko |
Stojąc leżał |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Rzeczywiście tzw. niemiecki cmentarz znajduje się przy drodze gruntowej łączącej Pożdżenice z Nową Wolą. Dawnej cmentarz był w miarę zadbany teraz niestety co raz bardziej zarasta drzewami i krzewami. Część płyt nagrobnych została skradziona w czasach PRL-u. Jest to kawałek historii Zelowa. Warto by było zadbać o zachowanie takich miejsc.
Jest jeszcze cmentarz tzw. czeski w okolicach Faustynowa, w lesie. Znajdują się tam jeszcze płyty nagrobne, kilka. Cmentarz ten jest przy drodze leśnej z byłego Ośrodka Wypoczynkowego Polfa do Faustynowa. Trudno tam trafić jak ktoś nie zna terenu, ale dla chcącego nic trudnego.
Chowani tam byli mieszkańcy Faustynowa. Osada ta została spalona w 1939 r. bo tam miała przechodzić linia frontu. Do dziś w tej wiosce znajdują się żelbetonowe bunkry, a w lesie pozostałości okopów. Fortyfikacje te tworzą integralną część z bunkrami w Lubcu i Magdalenowie. Wiosną i latem bardzo malowniczy teren. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 02.02.2011, 06:13:40 |
|
|
szmarek |
Plastyczny |
|

|
|
Register IP: |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ukasy napisał: |
starwea napisał: |
w lesie niedaleko harcerskiej tez jest takie miejsce gdzie wykopywali niemieckich zołnierzy słyszał ktoś  |
No ja słyszałem, nawet byłem tam z ciekawości zobaczyć, ale na szczęście żadnych kości nie znalazłem, tylko jest pełno rozkopanej ziemi tam i nic więcej, a raz widziałem tam kawałem pomnika (wyglądało to jak marmur lub granit). Co się stało z tymi ciałami to ja już nie wiem, ale pewnie gdzieś je ekshumowali. |
Konkretniej, w którym miejscu Harcerskiej, kiedy to było? A tak przy okazji to wie ktoś gdzie jest w Zelowie ulica Zielona dawniej Grzebienie? |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 02.02.2011, 06:43:33 |
|
|
szmarek |
Plastyczny |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
eko napisał: |
Jest jeszcze cmentarz tzw. czeski w okolicach Faustynowa, w lesie. |
To tu w czerwonym kółku
 |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 02.02.2011, 14:15:42 |
|
|
Ukasy |
Zelowiak |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Cytat: |
A tak przy okazji to wie ktoś gdzie jest w Zelowie ulica Zielona dawniej Grzebienie? |
Nie jestem pewien, ale moja babcia mówiła, że to to teraz jest ulica Sosnowa albo Grzybowa. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 27.02.2011, 16:01:56 |
|
|
eko |
Stojąc leżał |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jeszcze jedno miejsce, gdzie miał znajdować się cmentarz to droga z Zabłot ,przez las, do Gucina. Droga ta jest po drugiej stronie budynków po byłej "królikarni" Jak skręcisz w tą drogę w lesie to obiekt miał znajdować się po prawej stronie. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 28.02.2011, 07:27:52 |
|
|
szmarek |
Plastyczny |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
eko napisał: |
Jeszcze jedno miejsce, gdzie miał znajdować się cmentarz to droga z Zabłot ,przez las, do Gucina. Droga ta jest po drugiej stronie budynków po byłej "królikarni" Jak skręcisz w tą drogę w lesie to obiekt miał znajdować się po prawej stronie. |
No rzeczywiście jest na mapce z 1944 zaznaczony!. Trzeba będzie odwiedzić.
 |
|
|
|
|
 |
| |