Wysłany: 09.03.2005, 11:39:55 |
|
|
Danon |
Adminidewastator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
 |
Wysłany: 09.03.2005, 16:55:35 |
|
|
maystero |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
No cóż tylko płakać
Widać nie mają już co robić tylko porządnych ludzi ścigać.
Bo przecież taki student/uczeń co ma zrobić W szkole każą mu zrobić "to, tamto, śamto..."
- poćwicz Accesa
- poćwicz Worda
- poćwicz htmla
- napisz program….
itp.
a do tego wiadomo potrzebny jest system operacyjny!! A zazwyczaj jest to Windows, bo jest prosty, dużo jest na niego programów....
A teraz powiedzcie skąd uczniowie, studenci maja wsiąść kase na WIndowsa?
Windows XP Home Edition PL oem 332.04 zł
Windows XP Professional PL oem 538.91 zł
http://www.lucky-star.com.pl/
Ceny są po prostu zbyt wysoki!!
I dlatego sie szerzy piractwo, jak by np. XP Professional PL kosztował 80-90 zł to bym sam osobiście kupił. Ale 538.........
to za dużo.
A swoją drogą ciekawe jak by tak skontrolował synów/córki tych policjantów
Ciekawe ile tam legalnych gierek znalazł, albo legalnych XP-ków
Znam kilku stróżów prawa co mają pirackie XP-ki..... |
|
_________________ Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.
 |
|
|
|
 |
Wysłany: 09.03.2005, 17:11:11 |
|
|
Danon |
Adminidewastator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
maystero napisał: |
A swoją drogą ciekawe jak by tak skontrolował synów/córki tych policjantów
Ciekawe ile tam legalnych gierek znalazł, albo legalnych XP-ków
Znam kilku stróżów prawa co mają pirackie XP-ki..... |
... nawet nie wiesz ile,
a ciekaw jestem jak sprawa wygląda idąc stołkami w górę... |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 09.03.2005, 17:57:53 |
|
|
[mwl] |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jakby nie patrzeć, piractwo jest złe. Ale co zrobić, jak się nie ma kasy? No właśnie... Po co ludziom potrzebne byłyby komputery, na których nie ma systemu operacyjnego? No można niby zainstalować darmowego linuxa, ale to jest już dla bardziej zaawansowanych, no i trzeba go sobie najlepiej ściągnąć z internetu, w czym jest kolejny problem.
Co do tego, że mając nielegalny soft na kompie robimy źle, nikogo chyba przekonywać nie trzeba. Ale tak, jak napisał maystero, gdyby to wszystko było tańsze to i więcej ludzi by to kupowało. Bo skoro windows kosztuje ponad 500 złotych, a dajmy na to ktoś zarabia 1000 złotych na miesiąc, to nie ma o czym mówić. To jest oczywiście człowiek dorosły, który jakby nie patrzeć, ma dobrą prace (jak dla mnie 1000zł na miesiąc to sporo). Zupełnie inna sytuacja jest na przykład ze studentami. Taki biedny musi opłacić studia, mieszkanie, książki, itp, wieć skąd ma jeszcze wziąć kase na oryginalne programy?
Co do panów policjantów. Rozumiem, że to ich praca ścigać przestępców... Ale czy zwykły człowiek, który włączy sobie raz dziennie komputer, żeby sobie coś tam na nim zrobić, to łamie aż tak bardzo to głupie prawo? Trzeba go od razu ciągać po sądach, bo kupując komputer za ciężko zarobione pieniądze, dostał zainstalowanego pirackiego windowsa? Zamiast łapać bandytów, to oni wolą pójść na łatwiznę i zająć się bezbronnymi ludźmi, często nieświadomymi swojego postępowania.
Ahhh, szkoda mi słów, żeby to opisywać dalej... |
|
|
 |
Wysłany: 09.03.2005, 18:10:36 |
|
|
Mariusz |
Morderator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Narobili szumu, trochę postraszą- na ludzi takie rzeczy działają.
Niejeden porządek w kompie zrobi.
Ale piractwo było, jest i będzie- póki oprogramowanie będzie takie drogie  |
|
_________________ To by było na dziś tyle w tym temacie |
|
|
|
 |
Wysłany: 12.03.2005, 18:06:53 |
|
|
C4rtm4n |
Stara wyga |
|

|
|
Register IP: |
|
|
|
 |
 |
 |
|
No ot ludzie teraz chować wszystkie płyty do piwnicy. Sformatowaś ze 100 razy twardziela i zainstalowac sobie Linuksa wraz z darmowymi odpowiednikami komercyjnych prodóktów MIcrosoftu np. OpenOffice itp. Tyle, że ile osób sie na to pokusi.
|
|
|
|
|
 |
Wysłany: 12.03.2005, 23:08:50 |
|
|
zgrzewa |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
I kto pokusi się na to, że trzeba się uczyć czegoś nowego i tak pewnie pozornie trudniejszego, jak Linuks. Trzeba też te niekomercyjne programy zrobić łatwiejszymi w użytku i by nie bylo wokół nich mitów o tym, jakie są skomplikowane |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 13.03.2005, 09:03:29 |
|
|
romek |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Niestety ludzie są generalnie leniwi. Ja preferuję linuxa i dla mnie odkrywanie tego systemu operacyjnego jest fajną zabawą. Kiedy jednak próbowałem przekonać moich znajomych do (jedynie!!) przetestowania go, niewielu dało się przekonać.
Zabawne jest to, że wielu z nich wciąż serdecznie nie znosi Windows, bo niestabilny, nielogiczny, drogi, pracochłonny (ciągłe reinstalacje), ale nawet nie chce słyszeć, że można spróbować inaczej.
Nie chcę tutaj rozpoczynać tyrady na temat wyższości linuxa czy McOS-a nad Windą, bo różni ludzie mają inne zdania. Chcę jedynie powiedzieć, że jeśli dany system Ci nie odpowiada, to dlaczego nie spróbować innego.
Ciekawe jest też to, że nadal wiele osób nawet nie wie, że istnieje alternatywa dla Microsoftu! ! |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 16.03.2005, 10:52:27 |
|
|
Koefe |
Stojąc leżał |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Windows zawdzięcza popularność w Polsce piractwu!
Win jest górą, tylko dlatego, że p.wszyscy go używają p.wszystko w szkole, w necie, w pieswigdzie jest o Win. A tylko dlatego go p. wszyscy używają, bo bez problemu mogą sobie załatwić pirata. Gdyby nie piractwo, to nikt by nie wydał 500 zeta na system. Ludzie nie mieli by wyjścia. Linuks. A wtedy Microsoft straciłby Polski rynek. Bo nie dosyć, że Win drogi to jeszcze go nikt nie używa... |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 23.03.2005, 21:56:38 |
|
|
maystero |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Dowiedziałem sie z całkiem pewnego źródła że Prokurator który prowadzi kontrole legalności oprogramowania w Bełchatowie za zamiar skontrolować wszystkie sklepy w Bełchatowie a później i w okolicy!!
czyli w Zelowie też może sie pojawić. Na początek pójdą urzędy, fundacjie, szkoły itp.
Aż stach pomyśleć co będzie!!
moja rada: jeżeli ktoś nie może przeżyć bez windowsa....
proponuje pobrać http://www.windows2003.pl/news.aspx?cat=M&id=384 darmowa wersje windowsa i już. I co 180 dni przeinstalować system i po kłopocie. Zawsze przecież można mieć wersie testową... |
|
_________________ Rzeczy niemożliwe wykonuje od ręki, na cuda potrzebuje więcej czasu.
 |
|
|
|
 |
Wysłany: 15.05.2005, 18:16:55 |
|
|
kornik |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Juz możecie się obawiać, że ktoś do was przyjdzie. U mojego kumpla w domciu byli dobrze ze miał legalnego Windowsa bo tylko o to się zapytali Pokazał i narciarz jak by przesukali go to bym miał chłopok przesrane...
Qtfa trzeba bedzie se trialka sciagnąc  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 15.05.2005, 18:19:14 |
|
|
[mwl] |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Tak, a kto ci to powiedział? Może ten kumpel? A może policjanci byli u ciebie, i ci to powiedzieli? Jakoś mi się nie chce w to wierzyć... ;) |
|
|
 |
Wysłany: 15.05.2005, 18:21:16 |
|
|
kornik |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ty to jak zawsze w nic nie wieżysz. Mam to z pewnego źródła jak cie spotkam to ci powiem osobiscie tutaj nic nie bede mówił kto i jak i gdzie Bo to internet kazdy może zobaczyc :] |
|
|
|
|
 |
|