Wysłany: 31.10.2010, 22:37:12 |
|
|
Danon |
Adminidewastator |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Że też ten temat nie był jeszcze poruszany =)
A więc... będziemy mieli obserwatorium astronomiczne
Cytat: |
W Zelowie przyjrzą się niebu
Już za rok Zelów (pow. bełchatowski) doczeka się pierwszego w historii obserwatorium astronomicznego.
Będzie ono działać przy Zespole Szkół Ogólnokształcących. Gdyby nie unijna dotacja, na powstanie takiego obiektu przyszłoby jeszcze długo poczekać.
Podobnego obserwatorium nie ma żadna szkoła w okolicy. ZSO skorzysta zresztą jeszcze z innego powodu. Przy szkole, w ramach tego samego przedsięwzięcia, powstanie również biblioteka z prawdziwego zdarzenia, jadalnia, aula ze sceną i zapleczem. Rozbudowane będą też pracownie klasowe m.in. o pracownię fizyczną. Na poszczególne kondygnacje można się będzie dostać windą, która zostanie tu zainstalowana. Całość robót jest warta prawie 4,9 mln zł.
Z funduszy unijnych będzie pochodzić aż 4,1 mln zł. To oznacza spore oszczędności, bo we wstępnych szacunkach zakładano, że budowa może być o prawie pół miliona droższa. Firma, która zajmie się budową tego obiektu, będzie również odpowiadać za jego wyposażenie (oprócz zakupu książek do biblioteki).
- Gdyby nie ta dotacja trudno byłoby myśleć o takim przedsięwzięciu - mówi Sławomir Malinowski, burmistrz Zelowa. - Gdy opracowywaliśmy ten projekt, wiele osób dziwiło się, dlaczego stawiamy właśnie na obserwatorium astronomiczne. A my chcieliśmy, żeby zelowscy uczniowie mieli coś innego, nietypowego, czego w innych szkołach w okolicy nie ma. I chyba nam się udało.
Z obserwatorium będą mogli korzystać również dorośli mieszkańcy miasteczka i uczniowie innych szkół. W Zelowie liczą, że być może dzięki nowemu obiektowi uda się rozpropagować "modę" na astronomię.
- Na zakończenie budowy poczekamy jeszcze do końca 2011 roku - dodaje Malinowski. - Ale myślę, że już dziś obiekt wygląda interesująco.
Rzeczywiście, przy szkole powstaje coś na kształt wieży obserwacyjnej. Obserwatorium ma być zainstalowane w kopule, która zwieńczy wieżę. Pozostałe elementy budynku może nie będą już wyglądać tak oryginalnie, ale, jak zapewniają inwestorzy, będą funkcjonalne. |
Źródło: http://belchatow.naszemiasto.pl/artykul/615160,w-zelowie-przyjrza-sie-niebu,id,t.html |
|
|
|
|
|
Wysłany: 01.11.2010, 15:52:33 |
|
|
Polak |
Miętki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mam pytanie czy w Zelowie na pewno jest potrzebne obserwatorium astronomiczne? Sądzę iż bardziej przydał by się basen o którego budowie słyszy się już od 20 lat. Argumenty to potwierdzające to:
1. Z obserwatorium będą korzystać nieliczni, a nie cała gmina.
2. Koszt budowy basenu podobnego do tego w OSiR Słok to koszt ok. 7 milionów złotych (odliczmy zjeżdżalnie, bicze wodne itd.). Więc koszty będą podobne.
3. Wszyscy martwią się że dzieci maja krzywe kręgosłupy, skoliozę itp., przecież pływanie koryguje wady postawy. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 01.11.2010, 21:52:39 |
|
|
eujot |
Twardniejący |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Budowa basenu w Zelowie jest pozbawiona sensu. Taki obiekt, w tak małym mieście się nie utrzyma. Sam koszt budowy, to nie wszystko. Wątpię aby na basen chodziło tyle osób, by wystarczyło na bieżące opłaty, nie mówiąc już o zwrocie inwestycji. Poza tym, do Bełchatowa nie jest daleko i jeżeli ktoś chce pływać, to taka odległość na pewno nie będzie przeszkodą.
Nie zgodzę się również, że obserwatorium jest niepotrzebne. Uważam, że to jedna z lepszych inwestycji. Mamy jedno gimnazjum w mieście i na pewno każdy uczeń, jeżeli tylko będzie chciał, będzie miał okazję poznać lepiej kosmos.
Inwestycja w młodzież, to najlepiej wydane pieniądze. Dlatego dziwi mnie, że do tej pory nie ma u nas Orlika. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 02.11.2010, 08:45:31 |
|
|
C4rtm4n |
Stara wyga |
|
|
|
Register IP: |
|
|
|
|
|
|
|
Tak jak eujot uważam że basen w Zelowie jest nie potrzebny. Mamy tyle ośrodków do wyboru w okolicy. Łask, Bełchatów, Słok czy nawet Kleszczów, że w Zelowie jest nie potrzebny.
|
|
|
|
|
|
Wysłany: 02.11.2010, 13:56:52 |
|
|
Polak |
Miętki |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A obserwatorium astronomiczne jest w Burzeninie, można by było się z nimi dogadać. Z basenu mogły by korzystać inne szkoły, tak jak jest w Bełchatowie. Moja klasa dzięki temu miała WF-y z nauką pływania. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 02.11.2010, 22:27:13 |
|
|
eko |
Stojąc leżał |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez eko dnia 02.07.2011, 08:22:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wysłany: 03.11.2010, 09:03:10 |
|
|
C4rtm4n |
Stara wyga |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eko napisał: |
Już widzę zadowoloną minę C. Kuligowskiego, M. Kryzy i innych wf-istów, którzy od lat zaszczepiają wśród swoich uczniów chęć współzawodnictwa. Oni właśnie robią ta pozytywną robotę, która zamienia się w sukces. |
To chyba była ironia bo ja swój 5 letni w-f z panem M. wspominam tak: 5 minut biegu dookoła sali i a potem siatkówka na 2 pola albo na 12 do znudzenia - zero kreatywności.
Wracajac do tematu. Koszty utrzymania obserwatorium napewno bedą mniejsze niż koszta związane z utrzymaniem takiego basenu (ciepła woda, środki czystości, chlor itp.)
Dodatkowymi kosztami jedynie mogą być naprawy bądź wymiany sprzetu, który byłby w jakikolwiek sposób uszkodzony przez jakiegoś "entuzjaste" astronomii. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 03.11.2010, 11:18:12 |
|
|
eko |
Stojąc leżał |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez eko dnia 02.07.2011, 08:23:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wysłany: 03.11.2010, 18:56:49 |
|
|
Meier |
Ostry |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szczerze mowiac to mialem nadzieje, ze odnowia te korty tenisowe na piotrkowskiej i zrobia chociaz jakas hale sportowa na miejscu lodowiska, ale jak narazie to tam kamping sobie zrobili kozaki z torunia. A zadnych wiesci na temat w.w. atrakcji nei slychac :]
Co do obserwatorium to mi to lotto, bo i tak nigdy w zyciu tego nie dotkne:D
A jesli chodzi o basen to widzę go za starym lodowiskiem (placu z tylu jest full - krzaczory rosna), powstal by z tego fajny komplex.
korty, hala sportowa + basen....ehh czasami fajnie jest pomarzc:D |
|
_________________ Idziemy Dalej Żeby Być Jak Najbliżej |
|
|
|
|
Wysłany: 03.11.2010, 21:47:45 |
|
|
eko |
Stojąc leżał |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez eko dnia 02.07.2011, 08:24:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Wysłany: 04.11.2010, 15:49:20 |
|
|
zelowiak |
Morderator |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Orlika już kończą.. akurat na zimę..
Biorąc pod uwagę ilość placówek oświatowych w Naszym mieście sprawa basenu i jego wykorzystania byłaby dobrym pomysłem. Nie wiem jak to wygląda w większych miastach ale wprowadziłoby się obowiązkowe lekcje pływania już w połowie podstawówki, z czego koszty lekcji (utrzymania basenu) pokrywane byłby częściowo z Gminy a częściowo refundowane z dotacji unijnych.
Wiem, że to brzmi jak patykiem pisane, ale myślę, że jeśli ktoś z głową i wiedzą wziąłby się za to, to taka inwestycja miałaby prawo bytu. |
|
_________________ dobra cegła nigdy nie jest zła.. |
|
|
|
|
Wysłany: 04.11.2010, 18:40:44 |
|
|
eujot |
Twardniejący |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jeżeli dla uczniów zajęcia na basenie byłyby przymusowe, to po lekcjach, tylko niewielka część szłaby tam raz jeszcze. Po zakończeniu nauki w mieście, duża część młodzieży wyjeżdża i nie wraca, bo po co. A ja w wyobraźni, już widzę te staruszki masowo oblegające basen popołudniami.
Oczywiście jeżeli ktoś uzna, że taka inwestycja jest opłacalna, to świetnie, będę tam częstym bywalcem. |
|
|
|
|
|
Wysłany: 04.11.2010, 22:24:52 |
|
|
eko |
Stojąc leżał |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ostatnio zmieniony przez eko dnia 02.07.2011, 08:25:12, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
|