|
|
|
Wysłany: 20.12.2010, 11:40:54 |
|
|
Jakub512 |
Miętki |
|

|
|
Register IP: |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Chciałbym pogratulować zelowskiej policji za walkę z piratami drogowymi! W przeciągu 1h na moich oczach dziś wlepili 4 mandaty za brak zapiętych pasów bezpieczeństwa (niestety mi też). Droga jaką pokonałem bez nich to aż 300m. spod marketu polo do pl. Dąbrowskiego, nawet nie przekroczyłem prędkości 20km/h. Na nic tłumaczenia że nie pracuje bo studiuje i jestem na utrzymaniu rodziców, przecież jest koniec roku i muszą podnieść statystyki bo stracą premię. Zawsze miałem dobre zdanie o policji, ale od dziś to się zmieniło, 200zł mandatu dla studenta to kara śmierci  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 11:56:56 |
|
|
Ukasy |
Zelowiak |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Teraz im się przypomniało,bo święta idą, a wcześniej to sami wariaci po drogach jeździli, ale i tak gratulacje. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 12:01:45 |
|
|
Olvin |
Miętki |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Cytat: |
Na nic tłumaczenia że nie pracuje bo studiuje i jestem na utrzymaniu rodziców, przecież jest koniec roku i muszą podnieść statystyki bo stracą premię. Zawsze miałem dobre zdanie o policji, ale od dziś to się zmieniło, 200zł mandatu dla studenta to kara śmierci Smuteczek |
Co nie zmienia faktu że nie stosowałeś się do istniejącego prawa. Pewnie w Bełchatowie dali by ci lizaka w nagrodę że mogli cię zatrzymać i kazali jechać dalej  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 12:20:41 |
|
|
Jakub512 |
Miętki |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Olvin napisał: |
Na nic tłumaczenia że nie pracuje bo studiuje i jestem na utrzymaniu rodziców, przecież jest koniec roku i muszą podnieść statystyki bo stracą premię. Zawsze miałem dobre zdanie o policji, ale od dziś to się zmieniło, 200zł mandatu dla studenta to kara śmierci Smuteczek |
Co nie zmienia faktu że nie stosowałeś się do istniejącego prawa. Pewnie w Bełchatowie dali by ci lizaka w nagrodę że mogli cię zatrzymać i kazali jechać dalej  |
zgadzam się że złamałem przepisy ruchu drogowego, ale czy to było aż tak poważne wykroczenie żeby tak mnie karać? Sytuacja z kosmicznymi mandatami od zelwoskiej policji pojawia się co roku w drugiej połowie grudnia. Jakoś policja w łodzi nie ukarała mnie nigdy za brak pasów, kilka razy zdarzyło się że zatrzymywali się obok mnie (np. na światłach) i z uśmiechem na twarzy pokazywali mi abym zapiął pasy.
poza tym moje wlepienie mandatu nie miało nic wspólnego z kontrolą drogową, zatrzymali mnie, wyszedł policjant z radiowozu, przekazał mi że mam się przygotować do kontroli drogowej, zaprosił do radiowozu, wypisał mandat i po kontroli.... ja pod tym pojęciem rozumiem cos innego, min: sprawdzenie stanu trzeźwości, sprawdzenie stanu auta, sprawdzenie czy posiadam gaśnice, trójkąt, itp. Gdy już mnie puścili, zawróciłem się i pojechałem za nimi, znalezienie kolejnej dojnej krowy na drodze zajęło im aż 2 minuty! |
|
Ostatnio zmieniony przez Jakub512 dnia 20.12.2010, 12:31:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 12:26:13 |
|
|
Ukasy |
Zelowiak |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
zgadzam się że złamałem przepisy ruchu drogowego, ale czy to było aż tak poważne wykroczenie żeby tak mnie karać? Sytuacja z kosmicznymi mandatami od zelwoskiej policji pojawia się co roku w drugiej połowie grudnia. Jakoś policja w łodzi nie ukarała mnie nigdy za brak pasów, kilka razy zdarzyło się że zatrzymywali się obok mnie (np. na światłach) i z uśmiechem na twarzy pokazywali mi abym zapiął pasy. |
Policja coraz częściej karze tymi astronomicznymi mandatami, żeby potem zapamiętać, że trzeba zapinać pasy. Ale nie chciałbym 200 zł zapłacić. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 12:55:28 |
|
|
C4rtm4n |
Stara wyga |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Zgodnie z taryfikatorem za brak pasów kierowca może otrzymać mandat w wysokości 100 zł i 2 pkt., za przewożenie niezapiętego w pasy pasażera można otrzymać dodatkowe 100 złotych i 1 pkt. karny. Pasażer za brak pasów otrzyma również mandat w wysokości 100 zł, a jeżeli posiada prawo jazdy otrzyma tak, jak kierowca, również 2 pkt. Za nieprawidłowo przewożone w samochodzie dziecko (bez fotelika, siedziska) taryfikator przewiduje 150-złotowy mandat i 3 pkt. karne. |
Ja bym się odwołał. W zależności od tego jakie masz za przekroczenie wypisane.
http://www.v10.pl/prawo/Taryfikator,mandatow,10.html |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 13:16:19 |
|
|
Jakub512 |
Miętki |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
mi policjant powiedział że według aktualnego taryfikatora jest 100-200zł mandatu i to oni ustalają kwotę z podanego zakresu, ,n mandacie mam napisane: "Niezapinanie pasów bezpieczeństwa podczas kierowania pojazdem tj art 97 (tu nieczytelne) |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 13:29:40 |
|
|
Ukasy |
Zelowiak |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ja bym się odwołał. |
I co by to dało  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 13:54:00 |
|
|
deesis |
Twardziel |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
nawet gdyby to nic nie miało dać ja też bym się odwoływała
według taryfikatora za pasy jest 100 zł , taki taryfikator obowiązuje wszędzie , niech ci pokażą ten w którym jest 200 zł |
|
_________________ Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ! |
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 14:01:04 |
|
|
Ukasy |
Zelowiak |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
deesis napisał: |
według taryfikatora za pasy jest 100 zł , taki taryfikator obowiązuje wszędzie , niech ci pokażą ten w którym jest 200 zł |
Szukałem w internecie i nie znalazłem taryfikatora, w którym jest 200 zł.
Wszędzie jest 100 zł i 2 punkty karne.
A jeśli policjanci ustalają z zakresu 100-200 zł to dlaczego dali Ci najwyższą karę ?
Mój kolega jechał autem 140 km/h po drodze która ma ograniczenie do 90 km/h i dostał 200 zł czyli tyle samo. A przecież przekroczenie prędkości to większe "przestępstwo" od nie zapięcia pasów  |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 14:03:30 |
|
|
ttomeh |
Miętki |
|

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
nie martw się.. nie tylko w zelowie łapią. W sobotę przed 20 z kumplami jechaliśmy do Łasku. i w Buczku na przystanku stała drogówka. Babka i facet. Każdego zatrzymywali i patrzyli dokumenty. Gdy sprawdziła dokumenty zachciało jej się aby pokazać gaśnice i trójka. Kumpel nie mógł znaleźć trójkąta i dostał 100zł. W samochodzie oprócz tego kazali mu dmuchać. Akurat nas złapała babka. Staliśmy z 15 minut. Wciągu tego czasu policjan drugi skontrolował z 20 samochodów, ale nikomu nie kazał pokazywać gaśnicy i trójkąta. Okres przedświateczny więc chcą nałapać limit mandatów za cały rok. Polska Policja = Polskie PRAWO żal |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 14:06:59 |
|
|
deesis |
Twardziel |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Ukasy napisał: |
deesis napisał: |
Szukałem w internecie i nie znalazłem taryfikatora, w którym jest 200 zł.
Wszędzie jest 100 zł i 2 punkty karne.
A jeśli policjanci ustalają z zakresu 100-200 zł to dlaczego dali Ci najwyższą karę ?
Mój kolega jechał autem 140 km/h po drodze która ma ograniczenie do 90 km/h i dostał 200 zł czyli tyle samo. A przecież przekroczenie prędkości to większe "przestępstwo" od nie zapięcia pasów  |
policjanci nic nie mogą sobie ustalać sami , jest według prawa 100 to powinni dać 100 a nie 200 , koniec i kropka
odwołuj się tym bardziej że jesteś studentem i nie masz własnych środków na utrzymanie |
|
_________________ Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ! |
|
|
|
 |
Wysłany: 20.12.2010, 14:08:09 |
|
|
Ukasy |
Zelowiak |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Okres przedświateczny więc chcą nałapać limit mandatów za cały rok. |
Albo wcześniej im się nie chciało wlepiać mandatów to teraz im się przypomniało.
A swoją drogą w dzisiejszych czasach mandat możesz dostać tak naprawdę za "byle co", bo zawsze coś znajdą czego nie masz, a powinieneś mieć (w tym przypadku trójkąt) i w ten sposób kasa idzie dla państwa.  |
|
|
|
|
 |
| |