Wysłany: 05.04.2005, 19:44:19 |
|
|
jagda |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
zgrzewa napisał: |
Dlaczego, skoro Papież był "prawie że święty" jest TYLE mszy w intencji Jego duszy? Czy jest On w jakiś sposób zagrożony w czyśću |
św. Augustyn o czyśćcu: "Ten sam ogień czyścić będzie wybranego i tenże męczyć potępionego. Ten ogień gorętszy jest od wszystkiego, co na tym świecie widzieć, pomyśleć i uczynić można".
Cytat: |
Tylko gdzie była Biblia? Kim jest w takim razie Chrystus i Bój Ojciec? I dlaczego, skoro Papież tak zmieniał ludzi, i skoro widoczna jest tak bardzo teraz polska religijność, to powtarzam, dlaczego miska psa na podwórku leży od paru dni do góry dnem i stać tak będzie nadal, dlaczego, skoro kibice Cracovii, Wisły i innych się pojednali, i tak się dalej biją i bić będą? Dlaczego, tyle zła dalej w człowieku?
|
Bo człowiek ma Wolną Wolę daną od Boga. |
|
_________________ to mówiłem ja Jarząbek...  |
|
|
|
 |
Wysłany: 07.04.2005, 15:08:06 |
|
|
Mariusz |
Morderator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
Ostatnio zmieniony przez Mariusz dnia 07.04.2005, 19:01:16, w całości zmieniany 1 raz _________________ To by było na dziś tyle w tym temacie |
|
|
|
 |
Wysłany: 07.04.2005, 18:48:05 |
|
|
romek |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Tak Zgrzewo, zgadzam się w 100 %.
Papież zapewne czul by się zażenowany tą sytuacją.
Ale za jego życia bylo podobnie, On przemawial na Placu Św. Piotra na bardzo poważne tematy, apelowal o milość bliźniego, czasem strofowal katolików, a oni tylko klaskali nie sluchajac jego slów.
Jan Pawel II byl dla wielu zwyczajnie gwiazdą popkultury, idolem, osobą medialną, jego śmierć tylko spotęgowala te odczucia doprowadzając niektórych do granic histerii.
Żalosne, ale przede wszystkim smutne i przygnębiające, chyba bardziej niż jego śmierć... |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 08.04.2005, 11:27:33 |
|
|
kornik |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nie wiem co napisać ale napisze to:
Takich ludzi dużo nie ma na tym świecie... |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 13.04.2005, 01:42:45 |
|
|
Danon |
Adminidewastator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
|
 |
Wysłany: 13.04.2005, 07:29:52 |
|
|
bkb |
Twardziel |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Pomnik Ojca Świętego w Zelowie to dobra i słuszna sprawa. Tylko aby zrobili normalny mały pomnik, którego celem by było tylko przypomnienie tego wielkego człowieka i i oddanie mu szacunku a nie żeby zrobili taki pomnik jak np. jeat na Jasnej Górze. Fajny pomysł, jestem za. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 13.04.2005, 11:28:04 |
|
|
jagda |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
bkb napisał: |
Tylko aby zrobili normalny mały pomnik, którego celem by było tylko przypomnienie tego wielkego człowieka i i oddanie mu szacunku a nie żeby zrobili taki pomnik jak np. jeat na Jasnej Górze. |
Według mnie zagrożeniem nie jest wielkość pomnika. Już wyjaśniam : przed jednym z Pabianickich kościołów stoi pomnik Papieża który "idzie" wśród tłumu. Tłumem są: szanowny ks. proboszcz i ówcześni oficjele.
Bez komentarza.
Ale rozumiem o co chodzi w kwestji wielkości.
Ja po przeczytaniu informacji zaczełam się zastanawiać "gdzie"
Przed kościołem już raczej miejsca nie ma, rynek też "obstawiony" od dawna.
Zostaje mi parking za urzędem miasta albo okolice cmentarza.
A może macie inne pomysły  |
|
_________________ to mówiłem ja Jarząbek...  |
|
|
|
 |
Wysłany: 13.04.2005, 14:12:45 |
|
|
bkb |
Twardziel |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
W Zelowie taki pomnik mógłby stać np: koło Domu Kulturym gdyby zrobili tam mały park. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 13.04.2005, 14:25:35 |
|
|
[mwl] |
Stara wyga |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Mi się wydaje, że nam nie potrzebny ten pomnik aż tak bardzo. Wydaliby lepiej pieniądze na coś bardziej pożytecznego... Na przykład mogliby naprawić drogi... Oczywiście jakby był, to nie mam nic przeciwko, tylko nie wiem, czy to nie będzie zbyt droga inwestycja. |
|
|
 |
Wysłany: 13.04.2005, 17:55:35 |
|
|
bkb |
Twardziel |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
[mwl] napisał: |
Oczywiście jakby był, to nie mam nic przeciwko, tylko nie wiem, czy to nie będzie zbyt droga inwestycja. |
O tym pisałem właśnie u góry. Czytaj mwl. Ale znając zelowskie władze to nie zrobią tego pomnika, a jak zrobią to już bardzo drogi. |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 15.04.2005, 13:32:34 |
|
|
romek |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Czy naprawdę potrzebujemy(cie) kupy żelastwa, aby zachować pamięć o tym człowieku?
A dzieci głodują... |
|
|
|
|
 |
Wysłany: 16.04.2005, 01:01:07 |
|
|
Mariusz |
Morderator |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
romek napisał: |
Czy naprawdę potrzebujemy(cie) kupy żelastwa, aby zachować pamięć o tym człowieku?
A dzieci głodują... |
Ostre Słowa- czy aby J.P. chciał w ten sposób?
sądzę że nie! !
Uważam że należy mówić , a niee tlylko pisać... |
|
_________________ To by było na dziś tyle w tym temacie |
|
|
|
 |
Wysłany: 17.04.2005, 07:31:42 |
|
|
romek |
Ostry |
 |

|
|
|
|
|
 |
 |
 |
|
Mariuszu, bardzo proszę rozwiń myśl, bo nie rozumiem.
Czy to są "ostre słowa"? Nie sądzę, każdy pomnik jest obiektywnie rzecz biorąc jakimś przedmiotem: kamieniem, kawałkiem metalu etc.
W Zelowie w parku mamy już jeden pomnik, kto pamięta komu jest dedykowany? A kto go wspomina przechodząc obok lub pijąc piwo na ławce?
Karol Wojtyła pełnił funkcję papieża dożywotnio, przez ten czas oddał całego siebie nam, katolikom. Myślę, że nadszedł czas, aby pozwolić mu na "wieczny odpoczynek", dość kalendarzy, obrazków, plakatów, podobizn, popiersi, rysunków, filmów, książeczek.
Zwyczajnie miejmy w sercu jego naukę, bo chyba o to właśnie chodziło.
W Polsce jest ok 400 miast, pewnie ze 100 ma już pomnik papieża, następne 300 właśnie na ten temat obraduje. Tylko po co... |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |